Napoleonshatte

Prøv lækre Napoleonshatte, som er velegnet til fryseren. Ælt 500g kransekagemasse med 250 g melis og 2-3 æggevider.( bedst at lave det dagen før og læg det i løleskabet.) Må ikke være for blød.  Ældt det ud på bordet med hænderne, så der ikke bliver klumbet.                                   Lav en linsedej ( opskriften står under hindbærsnitterne). Rul linsedejen ud i ca 4-5 mm tykkelse og stik dem ud med en rund udstikker  7 cm. i diameter. Kransekagemassen ruller man i små kugler (20g stykket) og ligger dem på hver stykke linsedej. Derefter trykker man dem op med tre fingre. Bag dem ved 220 grader til de gyldenbrune (se billedet).

Når de er kølet af kan man komme dem i fryseren og når de er frosset ned, kan man hvis man vil dybbe bunde i chokolade og sætte dem på et stykke plastik, så bliver chokolade blank.

Kransekage Konfekt

500g Kransekagemasse af god kvalitet (Odense)

125g Melis

125g Flourmelis

ca. 3 Æggehvider

Æltes med hånden på bordet.

Tildækkes med et våd viskestykke og varmes i ovnen (ca. i 10 Min) til sukkert er smeltet,det er også nemmere at sprøjte ud når det varmet. Pyntes med nødder,mandler, valnødder eller cocktail-bær.

Bages på fugtige aviser,så de ikke bages i bunden.

Bages til de er gylden brune (220gr)

Afkøles og fryses.

Dyppes i smeltet chokolade mens de er frosne og sættes på et stykke plastik, så bliver de blanke i bunden.

Velegnet til frys.

Kammerjunker

Da Farfar var ung lavede han kammerjunker på den her måde.

60 Kvint smør(300gram)

½ pund flourmelis(250 gram)

3-4 æg

ca. 4 dl sødmælk

35 gram bagepulver

180 Kvint (900g) hvedemel (sigtes sammen med bage- pulveret og tilsættes de andre ingredienser)

30 gram vanillesukker

Det hele røres godt sammen og sprøjtes ud i stænger på bagepapir. 

Bages i ca 15 min. 200 grader (ikke varmluft) alt efter hvordan oven er,men til de er gyldenbrune.

Afkøles og skæres ud i ca. 1 cm. tykkelse og vendes på pladen og ristes i oven.

 

Chokoladekage fra Sejet

500 g Margarine

500 g Melis

8 æg

75 g kakao

25 bagepulver

25 g Vannillesukker

400 g kærnemælk

700 g mel

Fremgangsmåde:

Det hele skal værer stue temperatur. Margarine og Melis og vannillesukker røres op ca. 7-8 Min.Æggene tilsættes lidt efter lidt i lavere hastighed. Mel, kakao og bagepulver,sigtes sammen og tilsættes, kærnemælken hældes langsom i.  Det hele røres i 3-4 min. Hældes i papirforet bradepande og bages indtil der ikke hænger noget på en kniv når man stikker den i kagen ca. 40-50 min.  170-180 gr. Når den er færdig er det en god idé at lade den falde ned på gulvet (udenfor) så sætter den sig og bliver mere svampet.

Når den er afkølet laver man en chokolade glasur, kakao rørt op med varmt vand,derefter flourmelis og lidt smeltet chokolade. Smørers på mens glasuren er varm. Hvis den bliver for koldt varmer man glasuren lidt op.  Velegnet til fryseren.

Hveder

Lækre Hveder til St. Bededags aften

½ l Mælk

75g Gær

75g Flourmelis

2 Æg

15g Salt

ca. 1 Kg. Hvedemel

100g Margarine eller Smør

1 tesk. kardemomme

Opløs gæren i den lune mælk. Derefter Flourmelis,salt, æg og kardemomme.

Tilsæt Hvedemel og fedtstof og ældt det rigtig godt. Hvil i 20 Min.

25 Stk passer til en ovnplade med kant.

Hæver i ca. en time tildækket

Bages ved 220g til de er gylden brune

Hindebærsnitter 3 lags

Linsedej:

300g Flourmelis

250g Smør

250g Margarine

4 Æg

1tsk. Bagepulver

Røres lidt sammen,derefter tilsættes ca. 800g Hvedemel. Må ikke ældtes for meget. Er nemmere at arbejde med, når den ligger til næste dag.

Hindbærmarmelade:

300g frostne hindbær

300g Syltesukker (kan købes i Føtex)

½ dl vand

Lad det småkoge i ca. 5 min. Hvis man kan måle temperaturen skal den værer 105grader

Henstår til næste dag.

 

Linsedejen rulles ud på 2mm som passer til en alm. bageplade, skæres ud i 3 stykker og bages i 210 grader til de er gyldenbrune. Lægges sammen mens de er varme. Hindbær på det ene stykke det anden stykke linsedej ovenpå og hindbær på og det 3. stykke tilsidst. Påsmøres glasur som er rørt med varmt vand,ikke for tynd da den smelter lidt på den varme hindbærsnitte. Skæres ud med samme.

Som man kan se på billedet kan man lave dem i ½ størrelse og gemme dem i en kage dåse.

Hindbærsnitten som min far lavede den i halvtredserne og jeg har lavet den i Sejet i mange år

 

 

Gulerodsboller

½ l Vand (lunken)

100g Gær

4 Æg

100g Melis

10g salt

Tilsættes først og røres et par omgange.

Derefter 1500g Mel

og mens det kører tilsættes 250g Margarine.

og tilsættes 100g Hørfrø og 100g solsikkefrø.

Æltes i ca. 10 Min.

Derefter tilsættes 300g reven gulerødder.

Og æltes godt sammen.

Står ca i 20 Min. tildækket.

Virkes op som boller. kan event. stryges  med æg eller mælk.

Hæver i ca. 40 Min.

Kan med fordel bages ( 220gr) med 20 på hver plade,så de bager lidt sammen. (ca.60g pr. stk.) hvis man lidt til rest kan man lave et brød.

Specier med lakrids eller cacao

250g margarine

125g smør

200g flourmelis

1 æg

500g mel

Ældtes let sammen. 1/3 del tages fra og tilsættes lakrids pulver. Hvis man ikke kan lide lakris, kan man tilsætte lidt kakao. Den anden 3/4 del rulles ud. ca. 40 cm. Dejen med lakrids/kakao rulles ud og ligges oven på det andet, husk at fugte dejen inden det ligges på. Derefter ruller man det sammen som en snegl. Deles i passende stykker og køles af, så er de nemmere at skære. Dejen kan med fordel fryses, så kan man tage ud efter behov.

Bages ved 200g til de er gylden brune.

Fastelavnsboller (Josefine Boller)

En opskrift jeg lavede da mit barnebarn blev født i 2004 og kaldte dem Josefine Boller.

80g melis

250g mælk

100g gær

150g æg

ca. 1kg mel

æltes lidt sammen og tilsættes 500 smør/margarine

æltes godt  og ligger ca. 10 min.

deles i 4 stykker og udrulles ca. 60x20 cm. og deles i 12 stykker.

indlæg: Borgmestermasse og creme.

de 4 hjørner bukkes ind over hinanden og vendes om, sættes på plade og stryges med æg.

Hæver i 30-40 min. et lunt sted og bages ved 215gr. i ca. 10-12 Min.

Afkøles og glaseres med hvid glasur eller chokolade glasur.

Man kan også sprøjte borgmestermasse i og luk dem og vende dem om og stryges med æg, trykke dem med fire fingre, lad dem hævde, derefter tryk dem igen, forsigtig og sprøjte lidt creme ned i hullet.

Borgmestermasse: 400g kransemasse- 400g melis - 400g smør/margarine - en stor appelsin reven skal og saften iblandes. Kransekagemassen og melisen røres sammen og tilsættes smør/margarine lidt efter lidt, så det bliver fri for klumper.  Må ikke røres for meget.

Creme:

½ l mælk

75g melis

1 æg

50g maizena

1 vanillestang eller vanillesukker

piskes godt sammen og koges under svag varme, under omrøring, kan evnt. tilsættes lidt gul farve.

Trøfler

Opskrift på lækre trøfler.

1 stang winerbrød eller andet winerbrød/vandkringle

1 billig marcipan roulade

køres godt sammen og tilsættes cakao til den godt mørk.

Man kan godt tilsætte lidt mørk rom, men for at få lidt smag tilsætter man også lidt romessens.

Rulles i passende kugler og rulles i chokolade krymmel eller kokos.

Hvis man vil lave træstammer, ruller man trøffeldejen i en lang pølse og ruller tynd marcipan om og skære dem i passende størrelse og dypper enderne i chokolade

Kokosmakroner

250g fint kokosmel

425g melis

ca. 200g friske æggehvider

½ teske hjortetaksalt

ristes i en gryde under omrøring til 60 gr.

sættes på plade med en spiseske på bagepapir, dyb fingerne i vand og tryk dem lidt op.Det er en god idé at lægge 2 avissider under bagepapiret, så de ikke bliver bagt så meget i bunden.

bages ved 200gr.

En variant: kom 2 spiseske cacao i massen og rist det godt sammen.

Efter afkøling kan man dyppe bunden i chokolade.

Er velegnet til fryseren.

Roulade

Opskrift på en lækker roulade.

4 æg

200g melis lunes i ovnen og drysses i æggene mens det pisker. Piskes let og luftig.

200g mel-1 tsk. bagepulver-2 tsk. vanillesukker, sigtes sammen og mænges forsigtig i.

Bages ved 220 grader i ca. 8-9 min.

Tages af bagepladen med det samme og vendes på et stykke bagepapir drysset med sukker.

Smør marmelade på bunden og rul den sammen, lad den ligge i papiret, indtil den er kold.

Man kan også skære bunden ud til en lagkage.

Velegnet til fryseren.

"Bedste`s boller"

½l temperet mælk.

50g. gær.

60g. sukker.

5g. salt

250g. margarine, eller smør

ca. 900g. mel.

Gæren opløses i mælken, og de øvrige ingredienser tilsættes.

Dejen må ikke arbejdes ret meget og skal have en blød konsistens.

Hviletid 10 min.

Vægt pr. stk. 50 g.

Tørraskes i ca. ½ time.

Bages ved 240 grader i ca. 10 min.